Inmultirea

                    

 

Inmultirea prin butasi

 

Metoda nr. 1a

Inmultirea prin butasi se face de obicei primavara, dar teoretic se poate face oricand daca i se pot asigura plantei minim 20 grade Celsius. Ideale pentru inmultire ar fi lunile aprilie si septembrie si temperaturile cuprinse intre 22 si 27 de grade. Pentru inmultire se folosesc butasi terminali tineri, care nu au apucat sa se lemnifice. Substratul obisnuit pentru inradacinare este format din turba amestecata cu perlit. Cantitatea de perlit poate fi mai mare decat in substraturile pentru plante adulte. Se folosesc butasi de 10-15 cm carora li se rup frunzele de la baza, pastrandu-se doar 2-3 frunze. Daca frunzele sunt mari, se taie la jumatate.Butasul poate fi tratat cu un fungicid si acoperit la baza cu un hormon de inradacinare. O punga de plastic, un borcan sau un pet vor acoperi planta pentru a i se asigura o umiditate constanta. Recipientul va fi plasat intr-un loc luminos, dar nu la soare. Pentru a preintampina mucegairea butasului sunt necesare aerisiri periodice. In mod normal, inradacinarea dureaza 6-8 saptamani. Semnul ca butasii au facut radacini este aparitia unor frunze noi.

 

Metoda nr.1b

Aceasta metoda (o varianta a primeia) se foloseste pentru butasi lemnificati, care au trei noduri. Butasii pot avea grosimea unui creion si dimensiuni de 15-20 cm.  Acestora li se suprima total frunzele (eventual se pastreaza doar unele foarte mici), se cufunda in apa in care s-a pus o substanta fungicida, iar apoi se usuca la umbra. Partea inferioara a butasilor se este introdusa intr-un hormon de inradacinare, iar apoi se introduc intr-un substrat format din turba amestecata cu perlit sau cu nisip. Recipientul se introduce intr-o minisera sau se acopera cu plastic si i se asigura o temperatura de 22-27 grade Celsius. Primul semn ca butasul s-a prins este aparitia unor frunze noi. Procesul dureaza, in functie de temperatura si lumina, intre 6 si 12 saptamani.

 

                                

Mai multe detalii despre aceasta metoda si fotografii   gasiti la http://209.85.135.104/translate_c?hl=fr&u=http://www.hibiscusworld.com/graft/LarrysCuttings/rootstock.html

 

 

Metoda nr. 2

Inmultirea prin butasi se poate face si in apa. Butasii se aleg dupa aceleasi reguli si sunt tratati la fel ca cei de la metoda nr. 1. Se aseaza intr-un pahar cu apa calduta, apa care se schimba in fiecare saptamana sau atunci cand devine tulbure. In apa se pot pune cateva picaturi de peroxid de hidrogen (H2O2-numit si perhidrol), care are rolul de a descuraja microbii. De cate ori se schimba apa, se adauga peroxid. O ramura de Salix spp., care contine hormoni naturali ce pot grabi inradacinarea, este un truc adesea folosit si pentru alte plante puse la inradacinat in apa. Recipientul cu butasi se aseaza la umbra. In prima faza, vor aparea pe tulpina asezata in apa mici protuberante de culoare alba (callus- fotografia din stanga). Este semnul ca in curand vor aparea si radacinile. Primele radacini apar dupa aproximativ o luna. Sunt albe, foarte firave si casante (fotografia din mijloc). Butasii se vor mai tine in apa pana ce radacinile isi vor schimba culoarea in bej si vor deveni mai puternice, adica inca vreo doua luni (fotografia din dreapta).

 

     

(fotografiile au fost  preluate de pe site-ul  http://hibiscus-sinensis.com/hibiscus/cuttings.htm)

 

Transplantarea trebuie sa se faca intr-un substrat care nu trebuie nici sa retina multa apa, nici sa se usuce repede. Turba se usuca repede, asa ca nu trebuie folosita in stare pura. Daca pamantul are tendinta de a retine apa, e bine sa fie amestecat cu perlit. Timp de 3-4 saptamani ghiveciul se tine la loc luminos, dar nu in soare. Ulterior planta poate fi tratata ca o planta adulta.

 

Inmultirea prin seminte

Se foloseste destul de rar, fiind de lunga durata, totusi ea este inevitabila atunci cand se doreste obtinerea unor hibrizi. Asemanarea cu planta mama in cazul inmultirii prin seminte nu este garantata. Inainte de semanare, semintele se tin in apa calduta timp de 48 de ore. Substratul este format in principal din turba, careia i se poate adauga putin vermiculit. Pentru economie de spatiu, se pot pune mai multi butasi in acelasi recipient. Temperatura necesara germinarii este de minim 20 grade. Cand plantele ajung la 8-10 cm, se repica in ghivece individuale. Procesul este destul de indelungat, de la insamantare si pana la repicare putand trece 16-18 luni.

 

Bibliografie:

http://www.hibiscusworld.com/graft/prop1.htm

http://hibiscus-sinensis.com/hibiscus/cuttings.htm

 

 

AUTOR: Hertha


DERYMAR ANNUAIRE Mon Site Gratuit : Informations sur vos visiteurs

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site