Descrierea botanica

                                    

Numele plantei, dat de K. Linne, vine de la grecescul  hibiskos care, in antichitate, desemna Althaea officinalis, iar atributul de sinensis l-a primit pentru ca se banuia ca originea ei ar fi in China. Hibiscus rosa sinensis este un arbust ramificat din familia Malvaceae, care, in mediul sau natural, poate atinge 3-5 m. Ca planta de apartament se opreste pe la 1,5 m. Traieste mult in mediul sau natural, circa 50 de ani, dar ca planta de aprtament durata lui de viata este mut scurtata (5-10 ani). Exista, insa, destul de multe exceptii caci se cunosc si exemplare care au atins venerabila varsta de 40 de ani.

Frunzele: planta are frunzele verzi, lucioase, simple, alterne, ovale sau lanceolate, usor dintate sau ondulate la margini, mari de 5-10 cm. Frunzele sunt persistente sau semipersistente, putand cadea cand temperatura scade sub 10 grade.

Florile: sunt individuale, mari de 10-13 cm (la hibrizi pot depasi 20 de cm) au corola formata din 5 petale de forma rotunjita, libere sau usor sudate la baza. Caliciul este format din 5 sepale libere. In centrul florii se afla 5 stamine galbene, sudate, care formeaza un tub lung. Pistilul are 5 ovare si un stil lung care trece prin interiorul tubului format de stamine. Florile au o durata scurta de viata, de cel mult 24 de ore, dar pe canicula tin chiar mai putin, de obicei de dimineata si pana seara. Unii hibrizi noi au flori mai logevive, care pot tine chiar trei zile. Florile sunt monocrome sau bicrome, simple, semiduble sau duble, foarte divers colorate. Hibiscusul infloreste din martie-aprilie si pana in octombrie, dar, tinut in apartamente la caldura, poate inflori si pe timpul iernii .

Fructele: sunt niste capsule cu 5 valve, care, la maturitate, se deschid. In interiorul lor se afla multe seminte.

AUTOR: Hertha

 


DERYMAR ANNUAIRE Mon Site Gratuit : Informations sur vos visiteurs

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site