Hibiscus tiliaceus

Denumirea stiintifica: Hibiscus tiliaceus

Denumirea populara: Bourao, Purau (in insulele din Pacific) , Cottonwood, Hibiscus Beach, Sea Hibiscus, Cooton-tree, Mahoe (eng.)

Familia: Malvaceae

Originea: Asia de sud-est si insulele din Pacific (Noua Guinee, Tahiti)

Imagini:

 

          

 

Descrierea plantei

Este un arbust sau un arbore, cu inaltimi de maxim 8 -10 m, adaptat la altitudini cuprinse intre 0 si 800 de m, prezent mai ales in zonele litorale. Uneori este foarte mic, micimea fiind o forma de adaptare la conditiile climatice, mai ales la vant.

 

Frunzele: alterne, cu frunze mari, de 10-15 cm, in forma de inima, prevazute cu un petiol lung de 8 cm. Frunzele pot fi verde deschis sau rosietice.

 

                        

 

Florile: sunt cu 5 petale, foarte fine, usor translucide. Ele isi schimba culoarea pe parcursul zilei: dimineata sunt de culoare galbena,  apoi  devin saumon, iar spre seara sunt purpurii. Florile sunt efemere tinand doar 7-8 ore cand este cald. Culoarea, in adancimea corolei, este rosie inchisa-spre maron. Florile sunt grupate in panicule. In zonele tropicale infloreste in permanenta.

Fructul: este o capsula aproximativ sferica.

 

Inmultirea

Se poate inmulti prin seminte, prin butasi si prin marcotaj. Semintele se inmoaie in apa timp de 24 de ore si se pun intr-un substrat nisipos. Germineaza in 1-2 saptamani. In primul an de viata, planta creste spectaculos, putand ajunge la 0,60-0,80 m. Uterior cresterea este mult mai inceata, fiind posibil sa treaca cativa ani pana la prima inflorire. Inmultirea prin butasi este mai rapida. Se pot folosi butasi de 20-40 cm, inradacinarea facandu-se in aproximativ o luna.

 

Factorii de vegetatie

Solul: nisipos, tolereaza si solurile sarate si cele sarace.

Expunerea: la soare sau semiumbra.

Temperatura: iubeste caldura.

Apa/ umiditatea: iubeste solurile umede si tolereaza si inundatiile. Poate rezista la seceta, dar pe perioade foarte scurte.

 

Sfaturi de cultivare

Planta poate fi cultivata si in ghiveci, dar inflorirea nu este garantata. Ea se preteaza si la cultivarea ca bonsai.

 

Utilizari

Lemnul de bourao este folosit de aborigenii din Polinezia in constructia caselor, a unor parti componente ale pirogilor , dar si pentru sculptura in lemn. In unele zone din Polinezia, frunzele si florile se consuma. Este si o planta medicinala, frunzele fiind folosite pentru cicatrizarea ranilor, iar infuzia de  flori pentru vindecarea bronsitelor. Din fibrele acestui arbore se fac navoade de pescuit si alte tesaturi traditionale.

 

FISA REALIZATA DE: Hertha


DERYMAR ANNUAIRE Mon Site Gratuit : Informations sur vos visiteurs

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×