Stiati ca?

Bamele, numite si gombo sau okra, provin de la o malvaceae numita Hibiscus esculentus syn. Abelmoschus esculentus, planta anuala originara din Etiopia. Acest hibiscus era cultivat inca din antichitate de catre egipteni si a fost adus in Europa de catre mauri in sec. al XII-lea, care l-au cultivat in Spania. Incepand din secolul al XVII-lea, o data cu sclavii negri,  planta a fost introdusa si in America, cultivandu-se mai cu seama in Antile.

 

              

 

Azi este o planta foarte populara in zona mediteraneeana, mai ales in Turcia , Grecia, Maroc, unde fructul se bucura de mare apreciere gastronomica. Fructul contine vitaminele A, C si B6 si o substanta mucilaginoasa care-l face mai putin agreabil la mancat. Se gateste foarte asemanator cu fasolea verde. Semintele lui pot fi folosite pentru extragerea unui ulei comestibil si pentru hrana pasarilor.

 

                                               

 

Florile de Hibiscus sabdariffa var. sabdariffa, numit si Trandafirul de Abisinia, sunt folosite in unele zone pentru prepararea unui sirop de culoare rosie, numit in Orientul nijlociu si in Africa de est karkadeh sau bissap. Florile uscate fie se fierb, fie sunt doar oparite si li se adauga putin zahar. Optional, bauturii i se pot pune si cateva frunze de menta (practica frecventa in Egipt), putand fi bauta atat calda, cat si rece. In Senegal, karkadeh-ul este batura nationala. Bautura contine acid ascorbic, fapt ce-i da un gust usor acidulat. Este considerat un ceai tamaduitor, cu rol diuretic, sedativ si usor laxativ, bun si impotriva hipertensunii.

 

 

                            

 

Tot din flori se face si dulceata sau jeleu, utimul considerat a fi o delicatesa. De la aceeasi planta se folosesc si frunzele, ca inlocuitor de legume, fiind preparate asemanator spanacului.

 

                                              

 

Hibiscus mutabilis, arbust originar din China, este o specie ciudata de hibiscus, caracterizata prin versatilitatea culorii florilor.

 

                  

 

Florile, desi dureaza doar o zi, isi schimba culoarea de la albul initial, la roz, pentru ca, in final, sa devina rosii. Este motivul pentru care arbustul este un spectacol de culoare, avand in acelasi timp flori de culori si nuante diferite.

 

                                               

Zamosita (sau Macul cioarei sau Branca) este o specie europeana de Hibiscus –Hibiscus trionum- pe langa care trecem adesea vara si o consideram o buruiana. In realitate este o planta folositoare caci are proprietati terapeutice, fiind folosita pentru tratarea unor afectiuni gastrice. Creste cel mult un metru si are flori foarte delicate, de culoare galben–pal , cu un “ochi” in centru, de culoarea vinului rosu.

 

 

               

 

          

 

Florile stau deschise doar 1-2 ore pe zi, din iunie si pana in septembrie. Frunzele sunt formate din trei lobi dantelati, iar fructul este o capsula cu seminte de culoare maronie.

 

                                                                 


DERYMAR ANNUAIRE Mon Site Gratuit : Informations sur vos visiteurs

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×